Když se blíží konec roku, snad každý přemýšlí a plánuje, jak si zimní období zpříjemní, kolik druhů cukroví napeče, jak prožije předvánoční čas v co největší pohodě. Mám to stejně. Nejsem přítel předvánočního shonu a právě se ladím do pohody. Chci trochu pohody přenést také na vás. Dnes je začátek prosince a tak si den zpříjemníme zimní zmrzlinou.
Vyladíme se příjemným receptem. Nebojte se zmrzliny v zimě. Švestková je příjemná a určitě si ji užijete.
Švestkové gelato s mákem
Gelato – základní recept
Domácí gelato je jednoduché. Připravila jsem prověřený recept. Směs si vyrobte s předstihem, vychlaďte ideálně přes noc a druhý den experimentujte
s chutěmi. Pro ty, kdo si chtějí zmrzlinu osladit, uvádím množství cukru v základním receptu.
Suroviny
3 žloutky (vejce v co nejvyšší kvalitě)
200 ml cukru (gelato dělám bez cukru nebo lžíci medu)
1/2 litru smetany na vaření (12% tuku), nebo mléka
1 smetana na šlehání (33% tuku), nedávám ji do všech receptů.
U některých receptů ve smetaně na šlehání mixuji ovoce.
200 g sušených švestek
2 lžíce mletého máku
Postup
Ušlehejte žloutky s cukrem, ideálně metličkou, tak aby lehce napěnily. Místo cukru klidně dejte 1 lžíci medu. Pokud do zmrzliny přidáte
sladké ovoce, gelato nemusíte sladit.
1/2 litru smetany na vaření nebo mléko přiveďte k varu a hned odstavte. Smetanu nenechte vařit. Horkou smetanu pomalinku a za stálého míchání vlijte do ušlehaných žloutků. Směs prohřívejte na mírném plameni až do zhoustnutí. Asi po 5 minutách bude ulpívat na vařečce. Bude mít konzistenci řídkého pudinku. Směs bude horká, ale nebude se úplně vařit. Odstavte a nechte vychladnout. Přilijte smetanu na šlehání. Několik hodin vychlaďte v lednici. Nejlépe přes noc. Pak směs důkladně promíchejte.
Sušené švestky namočte do trošky vody. Můžete přidat i trochu rumu. Určitě máme připraven na cukroví. Když švestky změknou, rozmixujte je s připravenou
směsí na gelato. Přidejte mák a zamíchejte. Nalijte do zmrzlinovače a postupujte podle návodu na zmrzlinovači. Nebo směs nalijte do nádoby a dejte mrazit do mrazáku. Asi po hodině směs promíchejte a dejte znovu mrazit.