Recept na vánoční švestkovou omáčku jsme si řekli včera a dnes hotovou omáčku přidáme do gelata. Vánoční zmrzlinou určitě překvapíte rodinu a přátele. Když přijde nečekaná návštěva, pohotově vyndáte zmrzku z mrazáku a máte skvělý dezert ke kávě.
Švestkovou omáčku už máme, teď si uvaříme gelato.
Suroviny
3 žloutky (vejce v co nejvyšší kvalitě)
200 ml cukru (vyzkoušeli jsme i bez cukru nebo lžíci medu)
1/2 litru smetany na vaření (12% tuku)
1 smetana na šlehání (33% tuku)
Postup
Ušlehejte žloutky s cukrem. Ideálně metličkou, tak aby lehce napěnily. Místo cukru někdy dávám 1 lžíci medu. Pokud do gelata přidávám sladké ovoce, gelato vůbec nesladím. 1/2 litru smetany na vaření přiveďte k varu a hned odstavte. Smetanu nenechte vařit. Horkou smetanu pomalinku a za stálého míchání vlijte do ušlehaných žloutků. Směs prohřívejte na mírném plameni až do zhoustnutí. Asi po 5 minutách bude ulpívat na vařečce. Bude mít konzistenci řídkého pudinku. Směs bude horká, ale nebude se úplně vařit.
Odstavte a nechte vychladnout. Přilijte smetanu na šlehání. Několik hodin chlaďte v lednici. Nejlépe přes noc. Pak směs důkladně promíchejte. Základ na gelato je hotový a teď do něj přidáme švestkovou omáčku.
Recept na vánoční švestkovou omáčku najdete ZDE.
2 – 3 naběračky vánoční švestkové omáčky promíchejte se základní směsí na gelato. Ve zmrzlině budou kousky sušeného ovoce a ořechy. Pokud chcete mít zmrzlinu hezky hladkou a jemnou, tak omáčku rozmixujte ve troše gelata a pak zamíchejte do zbylé směsi na gelato.
Další tipy na podávání vánoční zmrzliny
Zmrzlinu klidně podávejte se sladkým pečivem, koláčky, cukroví, brownies.
Konopná semínka ve vysoké kvalitě koupíte za výhodnější cenu, po registraci na tomto odkaze Bewit.
Když už budete mít konopná semínka a konopný protein v prvotřídní kvalitě, vyzkoušejte konopné zmrzliny. Co vy na to?




