Koláčky z perníčkového těsta

K podzimnímu pečení patří prohřívací koření, a to nejen na svařáčka. Upečeme koláčky. Ne tak ledajaké, budou z těsta na perníčky, a hezky provoníme kuchyň. Těsto jsem tak trochu přizpůsobila tomu, že z něj budou koláčky s povidly a konopným proteinem.

Už roky na perníčky používám recept na klasické zázvorové perníčky, vždycky si ingredience trochu upravím. Dnes to udělám také, protože pečeme koláčky, tak chci, aby byly trochu vláčné. A jdeme na to.

Koláčky s povidly a konopným proteinem z perníčkového těsta

Budete potřebovat:

2 lžíce medu
1 lžíce cukru
2 celá vejce
150 g másla
200 ml smetany na vaření
2 lžíce konopného proteinu
1 prášek do pečiva
200 g žitné mouky
400 g polohrubé mouky špaldové
Povidla
Konopné semínko a nasekané pistácie na ozdobení
Koření: 1 lžíce perníkového koření, 1/2 lžíce zázvoru, 1/2 lžičky mletého hřebíčku

Postup:

Smíchejte suché přísady. Do žitné mouky nasypejte koření, konopný protein, prášek do pečiva. Ušlehejte vajíčka s cukrem. Přidejte rozehřáté máslo s medem. Pak přidejte promíchané suché přísady a promíchejte. Poté postupně přidávejte polohrubou mouku. Potřebujeme vláčné těsto, ze kterého se budou hezky tvořit koláčky. Pokud bude těsto řídké, přidejte mouku. Když bude husté, nemusíte všechnu mouku spotřebovat.

S připraveným těstem můžeme hned pracovat. Také ho můžete nechat odležet v lednici, v tom případě nespotřebovávejte všechnu mouku. Těsto by po vyndání z lednice bylo tvrdé a lámalo by se. Na vytvarování koláčků potřebujeme vláčné těsto, se kterým se hezky pracuje.

Koláčky tvořte klasickým způsobem. Z těsta tvořte kuličky, položte na plech vyložený pečícím papírem, skleničkou do kuličky udělejte důlek a plňte povidly. Posypejte konopnými semínky a pistáciemi.

Pečte ve vyhřáté troubě na 180 stupňů 15 – 20 minut.


Diskuze