Tak jsem se zase jednou inspirovala. V Albertu jsem popadla alberťácký časopis, na jehož obálce byla dýně. No, aspoň vyzkouším pár dýňových receptů, to se na podzimní večery s přáteli náramně hodí.
Dýně, kterou jsem dostala od kolegyně se na můj záměr skvěle hodila. Domluvily jsme s kamarádkami dýňovou hostinu, nakoupila jsem sýry, uvařila dýňový sirup do kávičky a Kafe-dýňový večer mohl začít.
Na sýrové fondue v dýni se skvěle hodí dýně mexická, velikost zvolte podle počtu lidí, kteří se dýňového dýchánku zúčastní. My jsme měli středně velkou dýni a klidně by mohla být i trochu menší. Sýrů jsem koupila cca 550 g. Naše fondue bylo pro sedm lidí, kromě toho jsme si pochutnávali na dortících nejen s dýňovými ingrediencemi. Takže množství bylo příjemné pro všechny. Sýry vybírejte podle své chuti, my máme rádi silnější a ostřejší chuť sýrů.
Co budete potřebovat
1 mexickou dýni
200 ml bílého vína, kyselejšího, pokud není kyselejší, zakápněte lžičkou citronové šťávy. Raději si kupte víno, která vám chutná a do fondue přidejte trochu citronové šťávy. Zbytek vína si vypijete, tak, ať si pochutnáte.
250 g sýra Raclette
150 g Ementálu
150 g Blaťáckého zlata
špetku sušeného tymiánu
1 lžíce kukuřičného škrobu
Opečenou bagetku
Odkrojte vršek dýně, vydlabejte semínka, dužninu nechte, po vydlabání semínek v dýni bude dost prostoru na sýrovou omáčku. Vnitřek dýně potřete olivovým olejem. Můžete potřít i česnekem. My jsme to nedělali, protože česnek nevyhovuje všem z nás. Poté dejte dýni do trouby a upečte. Nebudu uvádět přesný čas pečení, to budete muset odhadnout podle velikosti dýně. Po upečení dýni vyndejte, dejte na talíř a nalijte do dýně sýrovou omáčku.
Dýně nás překvapila svou výhřevností. Sýrová omáčka v dýni krásně vydržela po celou dobu konzumace. Nebylo potřeba dýni přihřívat.
Sýrová omáčka
Sýry nastrouhejte na hrubém struhadle, jen sýr na raclette je mazlavý, tak ho nakrájejte na nudličky. Dejte do hrnce, přidejte kukuřičný škrob, špetku tymiánu a promíchejte, přilijte bílé víno. Nechte sýry rozpustit, až vznikne omáčka, která se krásně táhne. Kdyby byla omáčka byla hustá, přidejte trochu vína, kdyby byla řídká,, přidejte sýr. Díky bílému vínu je omáčka příjemně štiplavá. Víno, které vám zbyde, nalijte do skleniček a popíjejte během hostiny.
Po skončení hostiny vám zbyde dýně s ochucenou dužninou. Využijte ji a uvařte krásně ochucenou dýňovou polévku.
Recept na dýňovou polévku najdete tady.
Hezky si užije dýňový dýchánek a barevné podzimní období.