Vánoční švestková omáčka

Bez švestkové omáčky se na Vánoce neobejdu

Na tradice si nepotrpím, jen bez švestkové omáčky se na Vánoce neobejdu. Už několik let mi Vánoce připadají čím dál méně vánočnější. Nedokážu přesně určit, čím to je. Možná, že děti už vyrostly, možná tím, že Vánoce nejsou na sněhu, vypadá to, že letošní rok udělá výjimku, možná věkem, nebo bůhvíčím.

Každý rok přemýšlím, jak oslavit konec roku důstojněji. S grácií říci starému roku sbohem a směle vykročit do roku nového.

O Vánocích je pro mě důležité propojit hezké chvíle z tradičních vánoc s něčím novým. Chci Vánoční svátky provzdušnit, prosvětlit a hezky si je užít v klidu a bez různých očekávání. Vzájemně si děláme radost, inspirujeme se a užíváme si volných dní.

Jedno mě spojuje se zasněženými Vánocemi z dětství. Kromě tajemství opředeného kolem Vánoc to byla hutná omáčka plná ořechů, švestek, hrozinek, ovoněná skořicí a hřebíčkem. Úžasná laskomina, která předčila i chuť cukroví. Aspoň pro mě. Tajně jsem chodila do lednice a mlsala tento skvost.

Každý rok vařím plný hrnec úžasné kalorické bomby, abychom mohly ochutnávat, mlsat, kdykoli projdeme kolem lednice.

Nebojte, švestkový zázrak si nenechám pro sebe. Mám osvědčený rodinný recept, který každý rok vylepšuji a zkokonaluji. Tak s tím ven.

Švestková omáčka – recept

Co budete potřebovat

400 g sušených švestek
200 g rozinek
200 g ořechů (ideální je směs lískové, vlašské a další podle vaší fantazie)
100 g mandlí
500 g švestkových povidel
200 g perníku na strouhání (je možné, že máte plno perníků od Mikuláše, klidně nastrouhejte třeba švestkové perníky v čokoládě)
50 g hořké čokolády
Letos jsem přidala trochu grappy na vůni
Koření na svařené víno (skořice, hřebíček, badyán) v jednom úžasném obchůdku s kořením jsem objevila vynikající směs koření na svařáčka

Postup

Povařím 2 čajové lžičky koření na svařené víno ve čtvrt litru vody. Scedím do hrnce, aby tam nebyly kousky koření a přidám sušené švestky, ořechy, mandle a rozinky. Zaliji horkou vodou tak, aby byly ingredience ponořeny. Povařím 15 minut.

Nastrouhám perník a rozmíchám ve vlažné vodě. Je to proto, aby se nedělaly hrudky. Povidla mají většinou tuhou konsistenci, trochu je naředím vodou a také promíchám. Takto připravený perník a povidla přidám do hrnce k ostatním ingrediencím. Nalámu hořkou čokoládu, přihodím do hrnce. Ještě chvíli povařím do zhoustnutí omáčky. Nakonec jen pro vůni přidám trochu grappy.

Trochu horké omáčky si hned naservíruji s jablečnou zmrzlinou. Žádné otálení a hned se do toho pustím. Osvěžující jablečná zmrzlina a horká švestková omáčka je skvělý chuťový zážitek a hezké vyladění na vánoční mlsání.

Hotovou omáčku nechám vychladnout a uchovávám v lednici. U nás nevydrží dlouho, protože do lednice chodíme často.

Tipy na změnu

Většinou vařím švestkovou omáčku hned po Vánocích, někdy to vyjde ještě před Silvestrem, kdy už je hrnec prázdný.

Minulý rok jsem zjistila, že došly sušené švestky a nechtělo se mi do obchodu. Švestková omáčka bez švestek? Všichni, kdo tuhle dobrotu vaří podle věky prověřených rodinných receptů, by si asi poklepaly na čelo. Švestková omáčka bez švestek, to sotva.

Moje experimenty a fantazii nic nezastaví. Vím, že by bylo korektnější se zvednout a doběhnout pro sušené švestky do nejbližšího obchodu. Ovšem zajímavější je vyzkoušet experiment, variantu bez švestek. Ve špajzu objevuji balíček sušených fíků a datlí. Situace vyřešena. Sušené švestky nahradí fíky a datle. Míchám omáčku a těším se na výslednou chuť. Jedna významná ingredience nahrazena dvěma jinými. To mě vážně baví.

Nebudu vás napínat. Omáčka byla vynikající. A hlavně, když do něčeho zamíchám kvalitní a chutné ingredience, v určité k sobě ladící kombinaci, výsledek je zaručen. Líbí se mi, jak v omáčce plavou drobná semínka z fíků, malé světlé tečky.

A tak relaxuji, zachumlaná v teplé dece, usrkávám vynikající svařáček a nemohu se nabažit skvělé chuti fíků, datlí ve „švestkové“ omáčce.

Švestková omáčka podávaná s jablečnou zmrzlinou

Celý letošní rok tak trochu experimentuji s konopnými ingrediencemi, tak je možné, že letošní omáčka bude obohacena o další ingredienci. Kdo ví?

Udělejte si také pohodičku a naberte síly do nového roku.

Jana

Diskuze