Film Čokoláda je můj oblíbený, stejně jako je pro mě oblíbená čokoládová zmrzlina. A špetka chilli zmrzlinu krásně doladí, až se mi zatají dech. Ale pozor nic se nemá přehánět. Chilli nesmí přebít chuť čokolády. Nechte si trošku chilli na ozdobu. Vypadá to krásně.
Suroviny
3 žloutky (vejce v co nejvyšší kvalitě)
200 ml cukru
1/2 litru smetany na vaření (12% tuku)
1 smetana na šlehání (33% tuku)
250 g kvalitní hořké čokolády
Špetka chilli
Postup
Ušlehejte žloutky s cukrem. Ideálně metličkou, tak, aby lehce napěnily. 1/2 litru smetany na vaření přiveďte k varu a hned odstavte. Smetanu nenechte vařit. Horkou smetanu pomalinku a za stálého míchání vlijte do ušlehaných žloutků. Směs prohřívejte na mírném plameni, ve vodní lázni, až do zhoustnutí. Asi po 5 minutách bude ulpívat na vařečce. Bude mít konzistenci řídkého pudinku.
Odstavte a nechte vychladnout. Přilijte smetanu na šlehání. Několik hodin chlaďte v lednici. Nejlépe přes noc. Pak směs důkladně promíchejte.
Základ na gelato je hotový.
Čokoládu nalámejte na menší kousky, rozehřejte ve vodní lázni a zamíchejte do vychladlé základní směsi na gelato. Přidejte špetku chilli. Ale pozor,
nepřežeňte to. Nalijte do zmrzlinovače a postupujte podle návodu na zmrzlinovači. Nebo směs nalijte do nádoby a dejte mrazit do mrazáku. Asi po hodině směs promíchejte a dejte znovu zmrazit.