Vánoční gelato se sušeným ovocem a ořechy

Recept na vánoční švestkovou omáčku jsme si řekli včera a dnes hotovou omáčku přidáme do gelata. Vánoční zmrzlinou určitě překvapíte rodinu a přátele. Když přijde nečekaná návštěva, pohotově vyndáte zmrzku z mrazáku a máte skvělý dezert ke kávě.

Švestkovou omáčku už máme, teď si uvaříme gelato.

Suroviny
3 žloutky (vejce v co nejvyšší kvalitě)
200 ml cukru (vyzkoušeli jsme i bez cukru nebo lžíci medu)
1/2 litru smetany na vaření (12% tuku)
1 smetana na šlehání (33% tuku)

Postup
Ušlehejte žloutky s cukrem. Ideálně metličkou, tak aby lehce napěnily. Místo cukru někdy dávám 1 lžíci medu. Pokud do gelata přidávám sladké ovoce, gelato vůbec nesladím. 1/2 litru smetany na vaření přiveďte k varu a hned odstavte. Smetanu nenechte vařit. Horkou smetanu pomalinku a za stálého míchání vlijte do ušlehaných žloutků. Směs prohřívejte na mírném plameni až do zhoustnutí. Asi po 5 minutách bude ulpívat na vařečce. Bude mít konzistenci řídkého pudinku. Směs bude horká, ale nebude se úplně vařit.
Odstavte a nechte vychladnout. Přilijte smetanu na šlehání. Několik hodin chlaďte v lednici. Nejlépe přes noc. Pak směs důkladně promíchejte. Základ na gelato je hotový a teď do něj přidáme švestkovou omáčku.

Recept na vánoční švestkovou omáčku najdete ZDE.

2 – 3 naběračky vánoční švestkové omáčky promíchejte se základní směsí na gelato. Ve zmrzlině budou kousky sušeného ovoce a ořechy. Pokud chcete mít zmrzlinu hezky hladkou a jemnou, tak omáčku rozmixujte ve troše gelata a pak zamíchejte do zbylé směsi na gelato.

Další tipy na podávání vánoční zmrzliny

Zmrzlinu klidně podávejte se sladkým pečivem, koláčky, cukroví, brownies.


Diskuze