Voskovaný pytlík na svačinku

Voskované sáčky na pečivo a svačinku

Voskovaný sáček na pečivo mi vyladí den, hned ráno, když do něj ukládám svačinu. Vůně z úlu je jako aromaterapie. Hřejivá vůně včelího vosku pohladí, zklidní, naladí na hezký den.

Voskované sáčky se skvěle uplatní v každé rodině. Používejte je opakovaně, údržba je jednoduchá. Otřete je vlhkým hadříkem, nechte osušit a znovu do nich dejte pečivo nebo svačinku. Tím ušetříte spoustu plastových, papírových sáčků a různých krabiček v lednici. Také si vytvořte voskovaná víčka na misky a kastrůlky, ve kterých uchováváte potraviny v lednici. Vyrobte si všechny velikosti, na které si vzpomenete.

Jaký materiál je pro výrobu voskovaných sáčků vhodný? Přírodní materiály, které mají přirozenou savost. Doporučuji používat bavlnu nebo len s nižší gramáží. Počítejte s tím, že látku zpevní včelí vosk, kterým látku potřete.

Len je přírodní materiál, který je antibakteriální a odpuzuje nečistoty. Proto jsem na výrobu zvolila právě len. Včelí vosk produkují včely dělnice a používají ho na stavbu pláství. Barva vosku není vždy stejná, někdy je vosk světlejší, někdy tmavší. Záleží na tom, jaké rostliny včely opylovávají. Takže barva sáčků nebude vždy stejně žlutá.

Upečte domácí chléb, dejte je do medově voňavého pytlíku. Uvidíte, že vám vydrží o něco déle. Dejte několik pytlíků do používání na pečivo, svačinky pro děti do školy, pro vás do práce. Nebo obdarujte kamarádky, které voňavý dárek potěší.

Jak voskovaný sáček nebo ubrousek na pečivo vyrobit

Pokud nešijete a chcete si balit pečivo, chléb nebo sýry do vlastnoručně vyrobeného voskovaného materiálu, vyrobte si ubrousek. Jde to rychle a když vás to začne bavit, máte zajištěné dárečky pro celé okolí. To vám zaručuji.

Ustřihněte si látku (len nebo 100% bavlnu) podle velikosti pečiva, které chcete zabalit. 30 x 30 cm, 50 x 50 cm, pokud potřebujete větší tak ustříhněte větší čtverec nebo obdélník.

Rozpusťte včelí vosk, ideálně kupte přímo od včelařů, nebo v prodejnách, které od včelařů nakupují. Látku rozložte na pečící papír na plech. Silným plochým štětcem potírejte látku rozehřátým voskem a nechte několik minut prohřát v předehřáté troubě na 80 – 100 stupňů. Tkanina vosk nasákne. Po vyndání z trouby odlepte ubrousek od pečícího papíru a nechte ztuhnout. Jen pozor, vosk je horký, chvilku počkejte, ať se nespálíte.

Výhoda je, že zpracujete zbytky látek, které máte doma.

Mám pro vás tip na vylepšení vlastností vosku. Do rozpuštěného včelího vosku přidejte trochu jojobového oleje. Tím dosáhnete lepší roztíratelnosti vosku a hezký lesk. Včelí vosk olejem zjemníte. Stačí 1 čajová lžička na 200 g vosku. Kdybyste si pytlíčky chtěli ještě trochu vylepšit, tak do vosku kápněte pár kapek éterického oleje z cedru nebo borovice. Máme vyzkoušeno 10 kapek EO cedru na 200 g včelího vosku. Vůně včelího vosku a cedru se hezky doplňuje.

Na obrázcích vidíte, že z různobarevných zbytků látek vznikly krásné pytlíčky.

Pokud máte trpělivost a nechcete si zadělat štětec od vosku, štětec vážně hodně špatně čistí. Pro tyto účely mám jeden štětec, který od vosku ani nemyju, vždycky změkne, když se vosk ohřeje a já ho do vosku namočím a nechám prohřát.

Když víte, že budete vytvářet jeden nebo dva ubrousky, vosk nastrouhejte na hrubém struhadle přímo na tkaninu. Vosk je hodně tvrdý a chce to trochu více trpělivosti a síly. Dejte do předehřáté trouby na 80 -100 stupňů. Po rozehřátí vosku, stěrkou nebo příborovým nožem srovnejte vrstvu vosku, tak aby byla po celé ploše stejně silná.

Voskovaný sáček

Sáček si předem ušijte, velikost podle toho, co v něm budete uchovávat. Ušitý sáček položte na pečící papír na plech. Rozpuštěným voskem potřete vrchní stranu. Vosk se hezky prosákne oběma vrstvami. Po vyndání z trouby sáček rozevřete, zkontrolujte, zda je vosk na celé ploše sáčku, pokud by nějaká ploška nebyla navoskovaná, tak vosk doplňte. Pokud je vosk horký, chvilku počkejte, ať se nespálíte.

Chcete voskovaný sáček a nechcete ho tvořit? Ráda vám ho vyrobím. Šiji voskované sáčky ve třech velikostech.

Voskované pytlíky najdete na e-shopu

  • ruční výroba
  • vyrobeno z přírodních materiálů
  • dlouhá životnost
  • používají se opakovaně
  • voní po včelím vosku
  • chléb a pečivo vydrží déle čerstvé

Do voskovaných sáčků si zabalte svačinu na procházku do přírody.
Připravte si do nich ingredience na piknik.
Až budete dělat oslavu, připravte každému balíček s malým překvapením.
Upečte chléb a obdarujte kamarádky.
Užijte si medové vůně a skvělého jídla.

Diskuze