Adventní nedělní ráno si zaslouží něco speciálního, co vás vyladí na mrazivý den. Jestli máte koření na svařáčka, což asi před vánocemi máte, kaši si hezky ovoňte.
Ve špajzu mám ve sklenicích pěkně vyskládanou pohanku. Tak už běhám kolem hrnce a sypu pohanku, mák, v kuchyni se line vůně svařeného vína. A za chvíli je kaše hotová.
Teď už jen recept 2 – 3 porce
100 g pohanky lámanky
1 lžička koření na svařáček
250 ml horké vody, ve které povařte koření
1 – 2 lžíce nemletého máku
trochu ořechů
med na oslazení
špetka soli
1 – 2 lžíce nemletého máku
Připravte si tekutinu. Do 250 ml vody nasypte trochu koření na svařené víno a chvilku povařte. Do menšího hrnce nasypte pohanku lámanku, mák, trochu osolte a zalijte horkou přecezenou tekutinou. Vařte, občas promíchejte. Pokud bude kaše hustá, přilijte horkou vodu. Když má pohanka konzistenci kaše tak akorát, stáhněte, servírujte, zdobte ořechy, polijte medem. A dobrou chuť.
Jestlii nemáte rádi kousky, kaši si rozmixujte dohladka.
Pohrajte si a obměňujte chutě.
Přidejte sušené ovoce, které nakrájejte na kousky a předem namočte. Můžete i rozmixovat a polít kaši. Pak už nebudete potřebovat med.
Pro tento účel jsou skvělé švestky, datle, fíky, moruše. Vyzkoušejte to, které máte rádi.
Ať vám dnešní adventní snídaně rozjasní den.
Jana
Kvalitní sušené ovoce najdete na ZDE, po registraci za výhodnější ceny.